Uniwersalnym pomysłem na danie obiadowe jest żurek, ale można wykonać go w nieco innej postaci. Z całą pewnością każdego zaskoczy taka aromatyczna zupa podana w nietypowym naczyniu w postaci chleba. Nie tylko w programach kulinarnych i w restauracjach można zobaczyć takie niebanalne danie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie wykonać je w swoim domowym zaciszu. Nie ma w tym niczego trudnego.
Czas na znakomity żurek
Każdy dobrze zna smak tradycyjnego żurku, który kojarzy się z kiełbasą i jajkiem w środku. Do tego pływający na powierzchni zupy pięknie pachnący majeranek i smaczne danie gotowe. Jeśli komuś znudziło się już to danie, to może je nieco urozmaicić i nadać mu charakteru. Świetną opcją będzie żurek w chlebie, który serwowany był już lata temu na wielkich ucztach słowiańskich. Jest to świetna opcja na święta, ale nie tylko. Nawet bez okazji można zajadać się na co dzień takim smakowitym daniem. Wydrążony chleb razowy idealnie nadaje się jako naczynie, do którego można wlać pachnącą zupę. Najlepsze efekty można uzyskać, przygotowując wcześniej zakwas na żurek, ale jeśli ktoś nie ma czasu, jak najbardziej może sięgnąć po gotowe rozwiązania. Biała kiełbasa cienka śląska podsmażona z dobrej jakości boczkiem nada potrawie wyrazistego smaku i zapachu.
• Nieprzeciętny żurek, podany w unikany sposób
Do przygotowania potrawy potrzebne będą: dwa bochenki chleba razowego, cztery kiełbasy białe, pęczek włoszczyzny, dwie cebule, łyżka sosu chrzanowego, 30 dag boczku wędzonego, cztery jajka, pięć ziemniaków, połowa szklanki śmietany kremówki, łyżka oleju, pieprz, sól, trzy listki laurowe, łyżka majeranku.
Wykonanie: zacząć należy od przygotowania wywaru na włoszczyźnie, pokrojonych w kostce ziemniaków, liści laurowych. Gdy ziemniaki zmiękną, należy wyjąć włoszczyznę, po czym dodać opakowanie żurku i chrzan, po czym gotować przez 10 minut. W międzyczasie należy podsmażyć pokrojoną cebulę z kiełbasą i boczkiem, po czym dodać wszystko do zupy. Pod koniec gotowania należy dodać pieprz, majeranek i śmietanę. Z rozkrojonego chleba należy usunąć miąższ i wlać do niego żurek wraz z chrzanem i jajkiem.