Zakup ulubionej herbaty zielonej to dopiero połowa drogi do sukcesu. Aby wydobyć jej niesamowity smak i aromat bardzo ważne jest to, aby odpowiednio ją zaparzyć. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja właśnie dla tych miłośników zielonej herbaty, którzy chcą dowiedzieć się, jak przygotować ten niesamowity trunek.
Parzenie herbaty od a do z
Każdy rodzaj herbaty (czarna, zielona, biała itp.) wymaga nieco innej techniki parzenia. Pamiętać należy również i o tym, że sposób parzenia w dużej mierze zależy również od wielkości liści herbacianych w danym suszu. Jeżeli mamy dość duże liście herbaty i są one zwinięte, to oczywiście zielona herbata musi być parzona nieco dłużej. Aby herbata zielona smakowała wyśmienicie należy ją zalać gorącą wodą, a nie wrzącą. Jeżeli istnieje taka możliwość, to najlepiej wykorzystać wodę o temperaturze ok. 60-90 stopni Celsjusza.
Jak długo parzyć zieloną herbatę?
Oryginalna zielona herbata nadaje się tak naprawdę do dwu albo trzykrotnego parzenia. Pamiętać należy o tym, że pierwsze parzenie powinno być dość krótkie (1-3 minuty), dzięki czemu będzie można wydobyć z naparu właściwości pobudzające. Następne parzenie może być nieco dłuższe, dzięki czemu będzie można z kolei uzyskać znakomity napar relaksujący. Herbata zielona sprzedawana jest nie tylko w postaci suszu. Aby zaparzyć idealną herbatę warto postawić również na porządny zestaw herbaciany. Mowa tutaj przede wszystkim o porządnym zaparzaczu.