Śledzie to jeden z najbardziej lubianych przysmaków rybnych wielu Polaków. Pomimo tego, że wyróżnić można wiele, różnorodnych rodzajów śledzi, na szczególną uwagę zasługują śledzie bismarck. W czym tkwi sekret ich popularności? Dlaczego śledzie uwielbiane są przez tam dużą ilość osób? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.
Krótka charakterystyka śledzi bismarck
Śledzie bismarck to potrawa, która powstaje z marynowanych płatów śledziowych bądź rolmopsów. Jest to rodzaj śledzi, który wywodzi się aż z XIX wieku, ze Stralsundu. Cechą charakterystyczną jest marynata. Oparta jest ona na kwaśnym smaku, na który składa się zalewa octowo- korzenna, tj.:
- cebula,
- ocet,
- olej,
- nasiona gorczycy,
- pieprz,
- liście laurowe
Oraz inne składniki, które zachowane są we właściwych proporcjach – https://www.lisner.pl/produkty/ryby/filety-sledziowe-bismarck-w-zalewie-octowej-bez-konserwantow-400g.
Bismarck- czyli nazwa z tradycją
Śledzie bismarck swoją nazwę zaczerpnęły od tzw. żelaznego Kanclerza. Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen to jeden z najbardziej wpływowych polityków europejskich XIX wieku. Śledzie bismarck zachwycają swoim unikalnym, klasycznym charakterem. W połączeniu z marynowanym ogórkiem są smakiem, który na długo pozostaje w pamięci.
Za pomysłodawcę serwowania śledzia w zalewie octowej uważa się Johanna Wiechmanna. W 1853 roku rozpoczął on produkcje serwowanego śledzia marynowanego, bez ości, w specjalnej zalewie, sprzedawanego w drewnianych beczkach. W 1871 Wiechmann przesyła list zawierający gratulację z okazji urodzin oraz beczułkę pełną śledzi dla Bismarcka. Premier Prus za tak wyjątkowo smakowity prezent wystosował osobiste podziękowanie dla Wiechmanna. Wówczas przedsiębiorca wysyła do Bismarcka koleją beczkę śledzi z zapytaniem, czy może on nazwać je jego nazwiskiem.
Pomimo upływu czasu śledzie wciąż cieszą się ogromną popularnością, a ich smak doceniają konsumenci całego świata.