Choć frytownice gastronomiczne pojawiają się w coraz większej ilości barów i restauracji, to wiele osób ciągle waha się przed ich zakupem. W końcu frytownica wydaje się być potrzebna jedynie w lokalach skupiających się na fast-foodach i smażonych potrawach. Okazuje się jednak, że istnieje sporo powodów przemawiających za zakupem frytownicy do swojego lokalu.
Frytkownica czy frytownica?
Ludzie często nazywają frytownice frytkownicami, często uważając nawet określenie frytownica za literówkę. Sprawia to, że spora część osób jest przekonana, że frytownice gastronomiczne służą głównie do smażenia popularnych frytek. Prawda jest jednak taka, że to frytki wzięły swoją nazwę od frytowania, czyli smażenia na głębokim oleju. Frytownica służy do przygotowania najróżniejszych potraw, dzięki czemu niekiedy sprawdza się nawet w restauracjach na wysokim poziomie. Z pomocą frytownicy można przyrządzić nawet owoce morza, czy zwyczajne smażone warzywa.
Szybkość i wydajność porządnych frytownic
Dlaczego warto kupić frytownicę do swojego lokalu? Przede wszystkim ze względu na ilość zamówień w popularnych barach i restauracjach. Z użyciem frytownicy ze sklepu GastroNet24 można bardzo szybko frytować ogromne ilości jedzenia, w przeciwieństwie do smażenia na patelni, które wymaga czasu oraz nanosi na kucharza wiele ograniczeń. W przypadku wielokomorowych frytownic można nawet przygotowywać kilka potraw naraz, a coraz więcej modeli jest zautomatyzowanych, co pozwala zaoszczędzić nawet kilkukrotnie więcej czasu na smażeniu dań.
Frytownica a jakość przygotowywanych potraw
Należy jednak pamiętać, że największą zaletą frytownic jest zapewniana przez nie jakość frytowanych posiłków. Dania smażone z użyciem dobrej frytownicy nie mają nawet porównania do tych frytowanych innymi metodami. Są one zdecydowanie bardziej chrupkie i smaczne, jednocześnie zachowując większą miękkość i lepszy smak w środku. Ponadto używając frytownicy można być pewnym, że posiłek będzie usmażony równomiernie.