Dla czego powinno się uzdatniać wodę z kranu?

uzdatniacz wody

Woda pitna, płynąc z kranu pełna jest substancji chemicznych. Woda z sieci wodociągowych jest zdatna do picia bez przegotowania jednak jeśli chcemy sprawić by do tego była także smaczna i zdrowa powinniśmy zaopatrzyć się w dobry filtr lub stację uzdatniająca. Najczęstszym problemem jest twardość wody, wynikająca z dużej ilości soli. Powoduje to szybkie niszczenie czajników czy nieestetyczne osady na kubkach i szklankach.

Rodzaje filtrów wody pitnej

Woda pitna często, z powodu jej oczyszczania, ma mocno odczuwalny zapach chloru. Warto zaopatrzyć się w uzdatniacz wody (tutaj). Spowoduje to polepszenie jej zapachu, a co za tym idzie smaku. Na rynku można spotkać wiele uzdatniaczy wody. Najpopularniejsze z nich to:

uzdatniacz wody
  • filtry węglowe- najczęściej umieszczane w specjalnym dzbanku do uzdatniania wody, istnieje jednak możliwość umieszczenia go bezpośredni na kranie dzięki czemu woda będzie uzdatniana bezpośrednio przy poborze;
  • jonowymienne oczyszczacze wody- oczyszczają wodę poprzez wymianę jonów. Redukują także ilość żelaza. Ich zdecydowaną zaletą jest brak wymogu obsługi- działają bez naszego udziału;
  • uzdatniacze redukujące poziom żelaza- polecane jeśli zaobserwujemy rdzawe zacieki na zlewach i wannach. Ten filtr zakładany jest u wejścia do instalacji wodnej. Musi być wymieniany co kilka lat;
  • odkamieniacz działający poprzez odwrócenie osmozy- pozwala on usunąć nie tylko zanieczyszczenia, ale także bakterie i wirusy. Jego wadą jest to, że pozbawia wodę także wartościowych składników mineralnych. Warto więc zakupić urządzenie z mineralizatorem, które przywróci właściwości zdrowotne wody. Konieczna jest jego regularna wymiana.