Medycyna chińska, prekursorka medycyny naturalnej wprowadziła do leczenia wiele ziół, oraz wyciągów z innych roślin.
Do tego typu roślin można zaliczyć traganka – roślinę zielną z rodziny motylkowatych, liczącą dwa i pół tysiąca gatunków, występującą w Europie, Azji, Afryce i Ameryce, z czego 10 gatunków można spotkać w Polsce. Najpopularniejszym przedstawicielem jest traganek szerokolistny występujący w stanie dzikim, porastający trawiaste obszary i niewysokie zbocza. Można go spotkać na terenie całego kraju.
Charakterystyka traganka
Jak większość ziół, traganek zaliczany jest do roślin o właściwościach leczniczych, gdyż posiada substancje mające za zadanie wspomóc w działaniu naturalną odporność organizmu. W korzeniach rośliny można znaleźć saponiny oraz polisacharydy, czynniki o właściwościach immunostymulacyjnych. Roślina posiada również wiele makro i mikroelementów oraz składników mineralnych, takich jak cynk, mangan, soda, magnez, potas, żelazo, czy miedź. Z innych składników, należy wyróżnić obecność cennych kwasów typu:
– linolowy,
– foliowy,
– linolenowy,
– glikuronowy.
W traganku znajdziemy również przeciwutleniacze – flawonoidy i glikozydy chroniące organizm przed wolnymi rodnikami.
Cechą dominującą traganka jest jego działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz zdolność obniżania ciśnienia krwi.
Leczenie przeziębień
Roślina może być wykorzystywana w walce z przeziębieniami, chorobami górnych i dolnych dróg oddechowych, oprócz tego poprawia pracę serca, utrzymuje prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi, działa uspokajająco i rozluźniająco; może być stosowany w stanach obniżonego nastroju, poprawia apetyt, przemianę materii i łagodzi wiele innych dolegliwości. Bywa wykorzystywany również w kosmetologii, najnowsze badania pokazują, że ziele to znakomicie regeneruje skórę.
Roślina występuje w postaci proszku do zaparzania lub kapsułek, które należy zażywać zgodnie z informacjami na ulotce.