Ryż to jeden z tych produktów, którego nie brakuje w polskich domach. Pyszny, ławy do przygotowania i mogący zostać uzupełniony licznymi dodatkami, jest prawdziwym hitem wśród całych rodzin. Czy więc warto zdecydować się na urządzenie do gotowania ryżu? Oto zalety popularnego ryżowaru.
Urządzenie do gotowania ryżu – jakie są jego zalety?
Urządzenie do gotowania ryżu jest bardzo proste w działaniu. Kategorią przypisuje się je do garnków oraz patelni elektrycznych. Najprościej opisując, jest to urządzenie z pokrywką, które posiada wbudowany system grzewczy.
Gotowanie ryżu w takim urządzeniu to ogromna wygoda. Nie musisz martwić się niedogotowaniem czy przypaleniem. Redukujesz również dzień z czynności, jaką jest stanie nad garnkiem i pilnowanie, czy zagotowała się już woda. Mając urządzenie do gotowania ryżu, wystarczy ustawić parametry i wrócić, gdy ryż się ugotuje. Nic prostszego!
Jak wybrać ryżowar? 4 najważniejsze kwestie
Wybierając urządzenie do gotowania ryżu, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Najważniejsze z nich to obudowa, pojemność, moc i funkcje.
- Obudowa powinna być termoizolowana, czyli chronić przed przepuszczaniem ciepła.
- Pojemność to informacja na temat tego, ile ryżu zmieści się w urządzeniu. Ważne jest także to, ile wody będzie można tam zamieścić. Oferta jest zróżnicowana, dlatego od razu wybieraj produkty jedynie z daną, pasującą do Twoich potrzeb pojemnością. Niektóre urządzenia do gotowania ryżu oferują nawet 5 l pojemności.
- Moc wpływa na szybkość nagrzewania oraz maksymalną temperaturę, jaką urządzenie może osiągnąć. 1000 W powinno być wystarczajace, by gotować często i w sporych ilościach. Modele do 900 W również cieszą się popularnością, jednak trzeba liczyć się z tym, że będą nieco wolniejsze.
- Oczywiście nie można zapomnieć o funkcjach. Ryżowar gotuje ryż, ale też utrzymuje temperaturę, przez co jedzenie zostaje ciepłe przez dłuższy czas. Warto wziąć pod uwagę te produkty, które oferują automatyczne wyłączanie, gotowanie i smażenie. Dzięki temu ryżowar może służyć Ci kompleksowo.
Co bardzo ważne, urządzenie do gotowania ryżu to opcja nie tylko dla fanów japońskiej kuchni. Sprawdzi się w każdym domu, gdzie ryż jest mile widziany na stołach!